Verzameling Kaveewee

Kaveewee 1

Mijn verzameling gaat over de KAVEEWEE

Dit is een oud sigarenmerk. De letters KaVeeWee zijn de initialen van Karel van Wely. Hij was de oprichter van de sigarenfabriek en ik ben zijn kleinzoon Raymond van Wely. De fabriek werd in 1893 opgericht , eerst samen met een broer ( Gebroeders van Welij) en na ongeveer 7 jaar ging Karel alleen verder. In 1927 werd het een N.V. nadat Karel plotseling kwam te overlijden. Een zoon van Karel , Willem van Wely is toen verder gegaan.

Ik ben in de jaren ’80 aan het verzamelen geslagen toen ik in een tabakswinkel een blikje sigaren zag staan van het merk Kaveewee . Mijn interesse was gewekt en ging ik verder rond mij heen kijken. Op rommelmarkten en verzamelaars beursen zag ik weer een sigarendoosje , blikjes of sigarenbandjes en sinds dien breidde mijn verzameling zich steeds verder uit. Door de publiciteit te zoeken kwam ik ook in contact met nog oude werknemers, die hele verhalen hadden over de fabriek, maar ook foto’s en artikelen die ze dan aan mij gaven.

Ik zoek nu op internet, veilingsite’s, marktplaats etc en gemiddeld eens per 2 maanden kom ik nog wat tegen wat ik niet heb. Ik heb ongeveer nu 50 verschillende blikken, 150 kartonnen doosjes, 75 houten kistjes, reclame borden, 3 dikke albums met foto’s , kranten artikelen, oude rekeningen , oude advertenties etc. etc. De Kaveewee had ook een drietal nevenmerken: Old Dutch, Vitama en Nobra.

Thuis heb ik een grote kamer ingericht, waar ik alles heb uitgestald , in de huiskamer een vitrine kast met de nieuwste items en bijzondere items. Hierin staan ook 2 kisten met sigaren , die ik in eeuwig durende bruikleen heb gekregen van het Tabakshistorisch Museum in Delft De afbeelding van een rokende gaucho met een grote sombrero zal bij menigeen een herkenning oproepen. Deze heer was een van de reclame figuren van de sigarenfabriek Kaveewee in Roosendaal, die vooral bekend geworden is door de bolknakjes.

Raymond van Wely Kaveewee1@gmail.com

Kaveewee 2