Keycords verzameling - Bep Goudriaan

Keycords 1

Keycords worden ook wel eens lanyards genoemd en hebben eigenlijk geen goede Nederlandse naam. Neklint en Sleutelkoord worden nog wel eens gebruikt maar echt ingeburgerd zijn deze namen nooit. In België is ooit een heuse wedstrijd geweest voor een goede (Vlaamse) naam, dat is HouwTouw geworden, maar ook deze naam is nooit aangeslagen. Het geeft wel goed aan wat het eigenlijk is: een lint om iets om je nek te hangen waaraan je een telefoon, mp3-speler, toegangskaart of je sleutels kunt hangen. Wij houden het voor het gemak maar op KeyCords.

Bij het zien van onze verzameling Keycords krijg je steevast te horen: Hoe kom je ertoe deze te gaan verzamelen? Iedereen heeft er wel een paar ergens liggen, maar overal hoor je: ‘ Die gooi je toch weg…..’ Maar eigenlijk is het heel simpel hoe drie jaar geleden zijn begonnen. We verzamelen al heel lang alles van McDonald’s en we daarbij komen op heel veel rommelmarkten, verzamelaars bijeenkomsten en beurzen. Vaak gingen we zonder iets gekocht of geruild te hebben moe en niet helemaal voldaan naar huis, weer niets voor onze verzameling gevonden. Dus waarom geen nieuwe verzameling beginnen, dan vind je altijd wel weer iets wat je niet hebt. Dat zijn dus de Keycords geworden. Geen echte reden, dat had ook iets anders kunnen zijn. Weet je wat de grootste voldoening is aan het verzamelen van Keycord? Ze zijn gratis en makkelijk te krijgen (te vinden)

Keycords worden vaak op publieke manifestaties, zoals muziekfestivals, beurzen en congressen. Zij worden door de organisatie als reclame medium gebruikt met bijvoorbeeld de naam van het bedrijf. Maar ook worden hier vaak de persoonlijke informatie van de drager erop gezet zodat andere gasten meteen kunnen zien van welk bedrijf of organisatie de gesprekspartner is. Ook worden zij gebruikt voor de beveiliging, ze moeten dan vaak met een foto eraan zichtbaar gedragen worden op een evenement.

Wij hebben zelf een aantal verschillende verzamelingen in huis die toch wel behoorlijk wat ruimte innemen. Dit komt mede door ons standpunt dat je een verzameling moet kunnen zien, dus deze moet niet in dozen ingepakt staan. Al onze verzamelingen zijn dan ook uitgestald. De één gebruikt minder ruimte dan de andere maar op dit moment lopen we toch wat vertraging op in het opbergen daarvan.

Wij doen zoveel mogelijk mee aan het promoten van het verzamelen in het algemeen. Vaak zijn we dan ook op beurzen te vinden om onze verzameling(en) te promoten. Onze grootste tentoonstelling van keycords is tijdens het Gullivers project in de jaarbeurs te Utrecht geweest. Wij hebben daar, twee weken lang, op ruim 40m2 onze keycords aan het publiek laten zien. Alles keurig op kleurbanen uitgestald. Zoveel ruimt krijg je eigenlijk nooit om te exposeren.

Eigenlijk is verzamelen een hobby die aardig wat tijd kost voor je dit geheel onder de knie krijgt. Want verzamelen is meer dan het bij elkaar zetten van verschillende spullen. Verzamelen betekent ordenen. Maar buitenstaanders hebben daar vaak een andere kijk op: Verzamelen is gevaarlijk, je hoort regelmatig: ‘ Kijk maar uit dat John Williams (“Help mijn man heeft een Hobby”) binnenkort ook niet bij jou op de stoep staat ‘. Maar wij vinden het een leuke manier om de vrije tijd door te brengen en verzamelen kan ook heel leerzaam zijn.

Bep Goudriaan

Keycords 2