Salamanderverzameling - Corry van Wely

Salamanders 1

Mijn verzameling is ontstaan in 2013 in het W.T.C. in Leeuwarden.

Omdat Raymond al jaren een verzameling had en ik hem altijd vergezelde bij exposities, werd mij gevraagd of ik geen verzameling had. Nee dus……maar na enig nadenken werd het idee geboren om de 2 koperen salamanders , die in onze tuin op de houten schutting hingen, wat gezelschap te bezorgen.

Vanaf die tijd werd er op rommelmarkten en beurzen steeds uitgekeken naar salamanders of zaken waarop deze afgebeeld waren. Ook op creatieve markten kom je wel eens leuke, aparte items tegen. Zo heb ik daar eens een halsketting en armband gekocht die gemaakt zijn van plastic salamandertjes. 

Nu is het wel een beetje de vraag of het allemaal salamanders zijn want het verschil met hagedissen is vaak moeilijk te onderscheiden: Een salamander is een amfibie, heeft 4 tenen zonder nagels en heeft een gladde huid die vochtig moet blijven terwijl een hagedis een reptiel is die goed tegen de warmte kan en 5 tenen met nagels heeft.

Ook op buitenlandse reizen kwamen we vaak leuke dingen tegen. Bijvoorbeeld in Oostenrijk een metalen plantentafeltje waarvan de poten de vorm hebben van salamanders. In de zuidelijke landen Italië en Spanje vind je niet alleen mooi aardewerk met afbeeldingen maar ook badlakens. Ook het Murano-glas zit in de verzameling.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat niet alle afbeeldingen getuigen van een biologische verantwoorde samenstelling.

Corry van Wely – corryvanwely@gmail.com